divendres, 26 d’octubre del 2012

No acceptis caramels d'estranys


El debat sobre els perills d'internet s'ha reobert després de l'infern viscut per l'adolescent canadenca Amanda Todd, que es va suicidar després de la difusió d'una foto en què apareixia seminua . El dramàtic final d'aquest cas és extrem però l'extorsió i l'assetjament que va patir l'adolescent canadenca des de la difusió de la imatge són, malahauradament, coneguts per joves d'arreu del món. Catalunya no n'és una excepció. 

Recentment, els Mossos d'Esquadra informaven de la detenció d'un pedòfil que s'aixoplugava darrere els jocs on line de l'X-Box per extorquir menors a qui exigia imatges dels genitals nus. No els hi ho demanava de bones a primeres sinó després d'haver-se guanyat la confiança dels nois i quan aconseguia traslladar les converses al xat privat. En aquest entorn lluny de mirades alienes, els oferia codis per jugar gratuitament a canvi de despullar-se o els introduïa en afers sexuals per animar-los a masturbar-se. Quan els nois s'hi negaven, el depredador es treia la màscara i els amenaçava.

El comportament del ciberassetjador detingut per @mossoscat és el mateix que va seguir el botxí d'Amanda -encara pendent d'identificació- i és el modus operandi habitual dels pedòfils que es mouen per internet. Però, els perills als que s'enfronten els menors a la xarxa no han de traduir-se en la prohibició d'accedir a internet. Oi què quan són petits els ensenyem a creuar el carrer i a no acceptar caramels d'estranys? Doncs, la mateixa educació l'hem d'aplicar a internet.

Els @mossoscat ofereixen consells per a petits i grans en l'apartat Internet Segura del web institucional. També realitzen xerrades a escoles i instituts, adreçades tant a alumnes, com pares i professors. L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) també fa molt bona feina en la conscienciació d'adults i de menors sobre la necessitat de fer un bon ús d'internet i de les xarxes socials. Destaquen els manuals pràctics sobre privacitat a internet que tenen tres edicions diferenciades segons el tram d'edat: de 9 a 11 anys, de 12 a 14, i de 15 a 17 anys. 

Els experts alerten dels esquers que utilitzen els ciberassetjadors: caramels virtuals en forma de regals o de somnis. És molt habitual temptar als adolescents en nom d'una agència de model i, a canvi d'una promesa d'un futur treball, sol·licitar fotografies cada vegada més pujadetes de to. Cal insistir, doncs, en la necessitat de tenir cura de les imatges personals que els menors difonen a internet. També és necessari informar del risc de no conéixer personalment a tots els contactes de xats i xarxes socials. Tampoc no s'ha d'obviar el paper protagonista que, moltes vegades, juga la webcam en el ciberassetjament. Així, quan no es faci un ús conscient, cal desconnectar-la. La raó és que algú pot introduir un virus a l'ordinador per controlar remotament la webcam. Per a més seguretat, també es pot girar cap a un punt mort o tapar-la.

Aquests consells ja no poden salvar l'Amanda, però poden ajudar a molts altres adolescents. En futures entrades al bloc, tractarem més qüestions sobre la protecció de dades a internet. Els menors no són les úniques víctimes del ciberassetjament. Despits amorosos, empleats descontents... són alguns exemples de casos que afecten als adults.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.