dilluns, 8 d’octubre del 2012

Ens calen Estructures d'Estat a la xarxa


Divendres va ser un dia especial per a la xarxa catalana. S’entregaven els Premis Bloc Catalunya 2012. Aquests guardons, els quals es lliuraven ja per cinquena vegada, i que podeu consultar publicats al web d’Stic.cat, no són més que un clar reflex del que tots sabem, que el català ja és una llengua normal a internet. De fet, un estudi recent de la Universitat Politècnica de Catalunya en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, deixava clar que el català té una presència virtual envejable, doncs es troba a l’açada de llengües com l’alemany o l’italià, i només un graó per sota de les més utilitzades, l’anglès com a llengua franca a diversos continents i àmbits especialitzats, i el castellà com a llengua utilitzada per centenars de milions de parlants, sobretot sudamericans. Doncs el català juga en aquesta lliga, la de les millors llengües.

I tot això té un mèrit únic i envejable perquè els territoris catalanoparlants no són tant extensos. I per tant el seu públic objectiu hauria de ser reduït. Però tot i això hi som, orgullosos i desitjosos d’expressar-nos allà on sigui amb allò que més profundament ens defineix, la nostra llengua, el català. I els Premis Bloc Catalunya 2012 són una motivació i reconeixement més a aquells que l’utilitzen, impulsats per Stic.cat, i que alhora encapçalat per una de les persones més actives d’aquest món virtual, Trina Milan, lluita continuament a favor de la defensa del català a la xarxa.

Però anant més enllà, en el seu discurs Trina Milan va marcar un nou objectiu vers el que anvaçar, la creació d’una ‘Acadèmia Catalana d’Internet’. Això, i em permeto l’osadia de reproduïr literalment del seu discurs, “han de comptar amb la presència de tots els perfils socials, econòmics, educatius i culturals del nostre país per tal de convertir-la en una eina útil que posi en valor l’activitat del català a la xarxa” i afegeix que “és una aposta per fer un pas endavant en la consideració i el valor de l’activitat amb la tecnologia més avançada i els productes més innovadors sota la cobertura d’Internet, els mòbils, les tàblets, i el català com a mitjà.  Podem posar al nostre abast noves formes de producció econòmica, de relació entre les persones i de participació democràtica i ara és el moment”. No dubteu, si us cal, a rellegir les darreres línies en cursiva, les quals desprenen idees que comparteixo al cent per cent.

I és que tot ha d’estar previst en un futur estat català. Cal una independència sense que el dia després la gent es desencisi per la manca de pes i lògica de tot allò assolit, i que una idea construïda sobre un desitg sorgit de la voluntat de tots no ha de caure com un castell de cartes mal posades i on uns pocs no van col·locar els asos més importants del conjunt, els que suporten el pes de la construcció. Vindria a ser el que el president Mas anomena “crear les Estructures d’Estat”. I si volem que el català es consolidi a la xarxa, també a la xarxa ens cal consolidar aquestes estructures d'estat, les que ens aportaran la credibilitat suficient com per ensenyar al món que no som una quimera, sinó una sòlida idea que ja agafa forma. Stic.cat és de les organitzacions que ens ajuden a consolidar aquesta idea, com a mínim a internet, i cal donar-hi tot el nostre suport. Si no són ells, un altres ho faran, però per ser un País normal no ens ha de fer por ser normalitzar allà on siguem presents.



2 comentaris:

  1. Moltes gràcies Marc per aquest post; necessitem l'esforç de tothom per assolir aquest desitjat futur que tots necessitem.
    Una aposta per internet es una aposta pel desenvolupament social, econòmic i democràtic del país.. que menys no?.. una abraçada
    Trina Milan, presidenta de Stic.Cat

    ResponElimina
  2. Trina, la feina que feu és única i absolutament necessària. Què menys que divulgar allò que es fa de bo al país. És tot un plaer i encara més una obligació pels que ens estimem la terra.
    Una abraçada!

    ResponElimina

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.