dilluns, 22 d’octubre del 2012

Sony Nexus X?: com enganyar als mitjans digitals


Tant senzill és engatussar tothom a la xarxa? Sembla que sí. Això és el que vam pensar tots en llegir fa pocs dies que Sony construïa el futur Sony Nexus X’, un telèfon Google, acompanyat d’unes imatges que es podien agafar amb pinces però que no permetien ser descartades imprudentment. La novetat, aquesta vegada, és que el mateix autor de la falsificació va confessar i publicar als pocs dies el procés que havia seguit per a fer-la, convertint-se en una mena de ‘Robin Hood’ dels pobres usuaris que a diari consumim informació de diverses fonts i que ha aconseguit, sobretot, obrir-nos els ulls sobre la veracitat de les informacions Tech que a diari ens arriben.

L’usuari en qüestió, anònim, es trobava dissenyant un modelat en tres dimensions d’un possible telèfon de Sony, sempre segons ell, per diversió. Per fer-ho havia introduït diversos elements d’altres terminals ja existents de la marca japonesa: altaveu, càmera de fotos, connectors, etc. El resultat era un híbrid veraç, doncs recordava a la línia actual de disseny de Sony, i real, doncs hi va incloure tot tipus de reflexes, marques de ditades, textures, una superfície creïble, i poca cosa més. Perquè l’únic que va fer, segons assegura ell al web on ha penjat la revel·lació, és pujar les imatges resultants a un compte de Picassa creat per a l’ocasió. Sense més acció per part seva, van començar a córrer com la pólvora. A les poques hores ja se’n feien ressò webs i blocs especialitzats. En un moment donat, la notícia saltava a ‘The Verge’, una referència informativa del sector. Gizmodo, un altre bloc especialitzat amb molt bona fama pel que fa a la informació que serveix, també ho explicava. I així fins que a l’endemà ja es podien trobar més de 520 articles de blocs especialitzats i fins a 90.000 resultats de cerca a Google amb el terme ‘Sony Nexus X’, una absoluta bestiesa. Tot fins que el paradís cau i el mateix usuari reconeix la falsedat de la seva creació. Els l’havia colat a tots!

A partir d’aquí podem buscar moltes explicacions i dubtar tot el que vulguem de les intencions inicials de l’usuari anònim, però el cert és que ha deixat al descobert les mancances de certes informacions a la xarxa. Els grans culpables de tot plegat, si m’enteneu l’ironia, són la gent d’Apple. D’acord, potser no només ells, però seves són les primeres grans filtracions dels darrers temps des de l’iPhone 4 (aquell que algú es va oblidar en un bar mesos abans que fos una realitat comercial), passant per l’iPhone 5 o les recents filtracions de l’iPad mini (Que ningú dubta ja que seran certes), però també amb els darrers terminals i tablets Google. Fruit dels forats informatius que pateixen darrerament a les grans empreses del sector, qualsevol imatge o informació que pugui contenir un punt de veritat és utilitzada sense contemplacions per assegurar-se que ‘nosaltres ja ho vam dir primer’.

Irònicament, aquesta broma pesada ha servit per seguir alimentant els mitjans digitals. Més enllà de reconèixer el seu error, cosa que ha fet la majoria, s’ha utilitzat la mateixa notícia que avui servim per treure un altre tema que tapi el fals rumor quadrant el cercle de manera perfecta. Però el més calent segueix a l’aigüera, i la pregunta de fons que pensàvem que havíem resolt els darrers anys torna a insinuar la poteta: És de fiar tota la informació que trobem a la xarxa?



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.