dimecres, 7 de novembre del 2012

Mites i realitats sobre WhatsApp



Els usos del WhatsApp s'han convertit en motiu de conversa en reunions d'amics. Aquest cap de setmana La Vanguardia es feia ressó dels problemes de parella que està causant l'ús de l'aplicació, malentesos en alguns casos provocats per llegendes falses que atribueixen al WhatsApp funcions inexistents. A continuació, es recullen algunes frases escoltades en les últimes setmanes en relació a aquest servei gratuït de missatgeria instantània.

"El WhatsApp està creant molts problemes de parella". VERITAT.
Són les tres de la matinada de divendres i algú comprova que la seva parella està en línia, connectada al WhatsApp. Però, no havia anat a dormir d'hora perquè l'endemà havia de fer un treball urgent? Aquest és un dels exemples de discussió sentimental que pot sorgir a causa del "caràcter delator" del WhatsApp. Els problemes no afecten únicament a parelles que no viuen juntes. Hi ha qui s'escandalitza quan, al matí, se n'adona que l'hora de l'última connexió de la nit anterior va més enllà de mitjanit, quan se suposava que l'estimat o estimada estava llegint un llibre al seu costat mentre dormia. Diversos experts es pronuncien sobre aquesta nova font de crisi de parella en un article de La Vanguardia publicat per @javier_ricou.

"Vols que et passi per Bluetooth una aplicació que fa invisible les teves dades de connexió al WhatsApp?" VERITAT.
Al fil de la realitat anterior, hi ha ànimes caritatives que ofereixen una aplicació per fer invisible les dades de connexió al WhatsApp. Els usuaris d'Iphone no han de recórrer a aquests enginys ja que en l'última actualització de l'aplicació, la 2.8, ja disposen de l'opció per desactivar la informació sobre si s'està en línia, és a dir connectat, o l'última vegada que es va accedir a l'aplicació. La resta hauran d'esperar... o acceptar l'aplicació pirata que els cedeix alguna amistat.



"Amb el WhatsApp és més fàcil tontejar. Recordes quan érem adolescents i havíem de trucar al fixe del noi que ens agradava?". VERITAT.
Els usuaris que superen la trentena i ja estan emparellats observen, amb nostàlgia, les possibilitats que ofereix la telefonia mòbil i aplicacions com el WhatsApp per lligar. Les noves generacions no s'han de preocupar de calcular l'hora en la què trobaran segur a la persona estimada. Tampoc s'han d'enfrontar a la vergonya d'haver de parlar amb els pares del noi/noia objecte de desig. I, encara menys, a la bronca familiar per penjar-se al telèfon durant hores i la conseqüent factura telefònica. No tot són aventatges. Hi ha contacte directe, immediat i gratuït amb la persona estimada, però també un major control, fins i tot, quan es produeix el desinterès o al ruptura. Una questió que també analitza La Vanguardia en l'article de @javier_ricou.

"Fa dues hores que tinc un doble tick en el missatge que li he enviat i em diu ara que l'acaba de veure!". FALS.
El primer tick indica que el dispositiu ha enviat el missatge. El segon tick que el telèfon mòbil del contacte, l'ha rebut. Però, en cap cas que l'hagi llegit. Això només es pot saber comprovant la barra de connexió que apareix sota el nom de l'usuari: si està en línia, està connectat a WhatsAppp. Si no és així, indica l'última hora de connexió. La llegenda del doble tick va obligar a la companyia a fer una declaració oficial via twitter! També les FAQ de l'aplicació inclouen una pregunta específica sobre aquesta qüestió. 

"No utilitzo WhatsApp perquè qualsevol que tingui el meu número em pot enviar un missatge". FALS.
Si bé és cert que no es pot evitar aparéixer com a contacte de les persones que tenen el número de mòbil i que fan servir l'aplicació, sí es poden bloquejar i evitar que s'adrecin via WhatsApp. És molt senzill. S'ha d'entrar al perfil de WhatsApp de la persona que es vol bloquejar, prémer el botó que permet accedir a diferents opcions i anar a "Més", i escollir l'opció "Bloquejar". L'aplicació preguntarà si s'està segur, es diu "Ok" i aquest contacte ja està bloquejat. A partir d'aquest moment, sortirà en la llista de contactes però de color gris i amb un missatge que indica com desploquejar-ho. A més de no poder enviar missatges, els perfils bloquejats no tenen informació sobre si s'està en línia o l'última hora de connexió, ni veuen la foto de perfil.

"Qui vulgui comunicar-se amb mi, que pagui i m'enviï un SMS". VERITAT.
Tot i l'auge de les aplicacions com WhatsApp que permeten enviar missatges de forma gratuïta, hi ha qui encara prefereix el missatge de text de pagament que s'envia via telefònica. L'any passat és van enviar 7.271 milions d'SMS a tot l'Estat, segons l'últim informe de la Comissió del Mercat de Telecomunicacions. Tot i que és una xifra  gens menyspreable, significa un 6,1% de missatges menys que l'any 2010. La davallada dels SMS va començar el 2008 i, per tant, el 2011 va ser el quart any consecutiu de baixada. En temps de bonança, el tràfic d'SMS va arribar a prop dels 10.000 milions.

  • Fotografies: http://media.whatsapp.com/ 
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.