dimecres, 21 de novembre del 2012

Joc interactiu al servei de la divulgació científica


En el marc de la 17a Setmana de la Ciència a Catalunya, la Fundació Catalana per la Recerca i la Innovació ha posat en marxa, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, una versió actualitzada del joc RYM, Research Your Mind, per promoure la ciència entre els joves de 16 a 20 anys, tot i que també està obert al públic en general. Aquest joc interactiu pregunta-resposta està disponible en versió web i, per primera vegada, per a dispositius mòbils. Les preguntes s'estructuren en sis categories diferents: Transport, seguretat i espai; Salut; Ciències socials i humanitats; Energia i medi ambient; Alimentació, agricultura i biotecnologia; i Nanonociències, nanotecnologies i tecnologia de la informació.

El joc RYM permet participar en solitari i en grup, de 2 a 6 persones. En la modalitat d'un únic jugador, el participant disposa de 179 segons per anar sumant punts segons les respostes encertades. La modalitat de grup funciona d'una manera semblant a jocs com el Trivial Pursuit, guanya qui completa les 6 categories de preguntes. El jugador i/o l'equip té 44 segons per respondre cada pregunta.

Preguntes com "Quin costum gastronòmic procedent dels indis Tahino es creu que van heretar els europeus quan van colonitzar Amèrica del Nord?" o "En quin moment de la història els humans van començar a absorbir àcids omega-3 amb la ingesta?" s'han de respondre correctament per encapçalar el rànquing del joc. Cada pregunta té quatre opcions de resposta.


Torneig interuniversitari 
La posada de llarg del joc es va celebrar ahir dimarts a la Sony Store de Barcelona en el marc del primer torneig interuniversitari de RYM. En la competició, hi van participar sis equips de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Ramon Llull (URL), al Universitat de Vic (UVic) i la Universitat Abat Oliba (UAO).

En la primera semifinal es van enfrontar els equips de la UdG, la UPF, la UB  i la UVic. Jomer Olinares i Nikolay Ganchev, estudiants de la UVic, van ser els primers en completar les sis categories i van passar a la final. Allà s'hi van trobar amb dues estudiants de la UPC, Anna i Carla, que van ser les guanyadores de la segona semifinal en què hi van competir contra els equips de la URL i la UAO.

La final va ser molt igualada. Quan a tots dos equips els hi faltaven només dues categories per completar el joc, les estudiants de la UPC van fallar. En canvi, Jomer i Nikolay van continuar en ratxa i es van proclamar guanyadors del primer torneig interuniversitari de RYM. Els estudiants de la UVic van ser obsequiats cada un d'ells amb un ordinador portàtil. Les segones classificades van tenir com a premi un e-reader.


Els jugadors que competeixin en línia o a través de l'aplicació per a smartphone participaran en el sorteig d'un ordinador portàtil, que tindrà lloc quan finalitzi la 17a Setmana de la Ciència a Catalunya, que enguany organitza un ampli ventall d'activitats fins diumenge.

Fonts:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.