dimarts, 10 de juliol del 2012

Nokia Pure View, el futur de les fotografies mòbils



Quan encara els telèfons només servien per trucar, enviar missatges SMS i fer fotografies (la tecnologia era incipient i novedosa), el reclam de les grans marques passava per afegir megapíxels a la qualitat de les fotografies dels seus dispositius. Parlem d'un moment on, amb sort, una càmera, arribava als 1,2 mpx, sense zoom, i molt menys capacitat per editar-la. Era en aquell temps quan Nokia destacava especialment per l'ús de la tecnologia Carl Zeiss a les seves càmeres, cosa que atorgava un notable salt de qualitat en les imatges i per suposat, un nivell de vendes substancialment superior al dels seus competidors directes.

L' arribada Apple al mercat mòbil va acabar introduint les càmeres mòbils com a un element d'ús quotidià fins aleshores tan sols somiat i insospitat. I Nokia va perdre el poder (a més d'altres errades estratègiques de gruix comeses). Ara, quan ja tots els telèfons tornen a fer coses similars, tenen característiques semblants i una qualitat acceptable en les seves càmeres (incloent tecnologia de millora d'imatge i captures en alta definició), Nokia s'està intentant desmarcar de nou amb la tecnologia Pure View.

El concepte de Pure View no és novedós, doncs consisteix a fer una captura d'imatge amb molts megapíxels junts (41 mpx!) per assolir la màxima qualitat possible en imatges de diverses mides. Podríem tenir una fotografia de fins a 38 mpx finals, però està clar que amb 10 en tindríem més que de sobres. I doncs, què passa amb la resta de megapíxels sobrers fins arribar als 41 que té el sensor? Doncs que serveixen per a millorar la imatge, obtenint així fotografies a l'alçada de les càmeres convencionals, i convertint-ne els telèfon mòbil, ara sí, en dignes substituts. Això, complementat amb un bon flash (assignatura també pendent) i les famoses lents Carl Zeiss, fa que el resultat sigui, en essència, una càmera fotogràfica amb totes les seves conseqüències.

I la pega? Doncs que el sensor necessari per a introduir aquesta tecnologia és molt gruixut, cosa que esguerra els requeriments tècnics que Microsoft sol·licita per als seus Windows Phone. Nokia de moment ha  superat aquest primer entrebanc introduint la tecnologia amb un telèfon Simbian (és a dir, amb un sistema operatiu dubtós), però ja ha promès que properament inclourà la tecnologia Pure View en la seva gama Lumia, els nous bucs insígnia dels finlandesos, malgrat això impliqui utilitzar una versió més fina del sensor i la conseqüent pèrdua de qualitat de captura que això pot suposar.

Al final tot es basa en la comoditat de l'usuari. Entre dos telèfons que fan el mateix el més normal és escollir aquell que aporta algun valor afegit, i si es tracta de comoditat queda clar que duur un aparell no és el mateix que dur-ne dos a sobre. Les primeres proves de la tecnologia deixen un gran sabor de boca, pel que podria ser que Nokia estigués tocant la tecla adequada de nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.