dilluns, 23 de juliol del 2012

Blackberry intenta recuperar el terreny perdut


Una notícia d’aquests dies omple la xarxa: RIM està preprant un assistent de veu per a les seves Blackberry i el nou sistema operatiu que està enllestint pels primers mesos de 2013. Tot plegat sona a acudit si ets usuari de qualsevol altre telèfon i a preocupació si ets dels pocs que encara fan confiança  a la marca.

RIM es va consolidar com la gran aposta del mercat corporatiu de telecomunicacions gràcies, en part, a un molt bon gestor de correus electrònics, a la integració en divereses solucions corporatives com Lotus i, com no, gràcies també als seus genials teclats físics (que alguns trobem molt a faltar). Dispositius lleugers, petits i senzills, i amb la capacitat de resoldre en un tres i no res els problemes empresarials que arriben minut a minut a les nostres pantalles via correu electrònic. Això era el que admiraven els posseïdors de Blackberry. Fins que arriben els telèfons amb pantalla tàctil i comencen a menjar-se el mercat. O símplement, comença a prevaldre més l’experiència d’ús i el valor distintiu de tenir segons quin dispositiu abans que una Blackberry. I és aquí on RIM no ha sabut jugar, pel que intenta recuperar terreny a marxes forçades.

I per fer-ho ho està fiant tot a un nou sistema operatiu, Blackberry 10, que té la intenció de situar-se, per fi, entre els sistemes operatius actuals del mercat i mirar-los de tu a tu. Com deia al principi, és preocupant estar parlant encara en aquests termes. L’iOS d’Apple té ja 5 anys, l’Android de Google va pel camí, Windows Phone de Microsoft sembla que tot just comenci però ja té un historial d’encerts i errors recorreguts, i per la via han caigut el Palm OS, Symbian i Meego, entre d’altres sistemes operatius intel·ligents que prometien. Per això es fa difícil creure que RIM arriba a temps. Un recent informe de mercat de la consultora Nielsen diu el que molta gent ja intueix, que el seu nínxol de mercat està sent ocupat per altres marques. Marques que han sabut incorporar la millor compatibilitat amb altres tecnologies i que, de mica en mica, han guanyat terreny.

Per això preocupa que a aquestes alçades es digui que RIM vol incloure un assistent de veu al seu nou sistema operatiu. El problema rau en que tot plegat arriba tard, insisteixo. També fa poc es confirmava la incorporació de videoconferència en el seu famós servei de missatgeria BBM. Doncs serà molt benvingut per la gent que encara l’utilitza, però dubto de nou que es tracti només d’això.

Si em pregunten fa un any cap a on havia d’anar RIM amb les seves Blackberry jo hagués apostat clarament pels seus teclats. Estaria bé que algú, en aquest mercat de bojos on ens han fet creure que teclejar sobre una pantalla tàctil buida és més còmode que sobre un teclat físic que enfonsa les tecles i atorga un tacte irrenunciable, hagués desenvolupat una nova tecnologia de teclats físics ben integrada als dispositius de pantalles tàctils i sistemes operatius intel·ligents. Però res d’això ha passat. I el gran avantatge que tenia Blackberry s’esfuma malgrat ara intenti recuperar terreny en un espai on mai ha sabut jugar les cartes que li han anat posant sobre la taula.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.