divendres, 22 de juny del 2012

La UPC, primera universitat catalana que disposa d’un servei privat d’informàtica en núvol




S’acaba de posar en marxa el Cloud Privat UPC, basat i desenvolupat per UPCnet, l’empresa de serveis en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) de la mateixa universitat. El nou servei ofereix la possibilitat de contractar servidors virtuals que milloren el rendiment de l’activitat universitària. 

La informàtica en núvol (de l’anglès, cloud computing) és una forma de computació que, mitjançant la tecnologia d’Internet, ofereix serveis externalitzats, com ara recursos compartits, programari o informació, a ordinadors i a altres dispositius informàtics. En general, els usuaris de la informàtica en núvol no són propietaris de la infraestructura física, sinó que paguen pel lloguer d’ús d’un proveïdor extern i només pels recursos que utilitzen.


Ara, la UPC s’ha convertit en la primera universitat catalana que disposa d’un servei privat d’informàtica en núvol que permet als centres docents i de recerca, instituts, departaments i serveis generals treballar d’una manera més flexible, amb disponibilitat les 24 hores del dia pagant només pels recursos utilitzats. Un servei que es podria oferir, en un futur, a la resta d’universitats públiques catalanes o a altres àmbits de l’Administració pública, aprofitant l’expertesa d’UPCnet en la gestió d’infraestructures i serveis de TIC.


El Cloud Privat UPC permet disposar de servidors en el núvol d’Internet, en els quals es poden tenir aplicacions —per exemple, una base de dades, un repositori de fitxers o una pàgina web— disponibles en qualsevol moment del dia. La proposta inicial va des de servidors amb una capacitat de processament d’1 CPU virtual, amb 512 MB de memòria RAM i 10 GB d’espai de disc, fins a servidors amb una capacitat de 2 CPU virtuals i 4 GB de memòria RAM.


Aquest nou model tecnològic, en agrupar i compartir servidors, facilita un ús més eficient de l’energia i aconsegueix que les TIC siguin més sostenibles.


Els servidors contractats estan ubicats al Centre de Processament de Dades (CPD) del Campus Nord de la UPC, a Barcelona, on s’assegura la protecció de les dades. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.