dilluns, 30 d’abril del 2012

Catalunya se situa entre els països capdavanters en la implantació de les TIC als centres sanitaris




Tres estudis comparatius situen Catalunya en una bona posició en el context internacional pel que fa al desplegament de les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) en els centres sanitaris.

Un dels treballs que posa en relleu el bon estat d’implantació de les TIC en el sistema sanitari de Catalunya és el Mapa de tendències, un estudi de caràcter anual que duu a terme la Fundació TicSalut des de l’any 2006. Aquest document permet conèixer objectivament el nivell d’adopció de les TIC per part de les organitzacions sanitàries catalanes i analitza les tendències internacionals que es detecten al sector. Del 2011, el Mapa de tendències destaca la consolidació de la història clínica compartida a Catalunya (HCCC), a la qual ja es connecten un 88 % dels professionals, l’ús habitual i quotidià de la prescripció i la dispensació electrònica de receptes, o la gran disminució en la impressió de les plaques de radiodiagnòstic en optar els centres per digitalitzar les imatges. 

Un altre estudi elaborat per la Comissió Europea (A Composite Index for Benchmarking eHealth Deployment in European Acute Hospitals) indica que Catalunya se situa clarament per sobre de la mitjana dels països europeus quan s’analitzen variables com la salut electrònica, les infraestructures en les TIC, les aplicacions, l’intercanvi d’informació i la seguretat i la privacitat. Els resultats d’aquest treball demostren que Catalunya presenta uns indicadors en desplegament de les TIC molt propers als països més avançats d’Europa. 

D’altra banda, l’organització HIMSS Analytics Europe, filial de la Healthcare Information and Management Systems Society, que agrupa més de 44.000 professionals i 800 organitzacions sanitàries, ha fet públics els resultats d’un estudi que compara el nivell d’implantació de les TIC a Catalunya amb la resta de l’Estat espanyol, Itàlia i els Estats Units. Aquesta comparativa s’ha basat en l’ús de l’instrument EMRAM (Electronic Medical Record Adoption Model), que oscil·la entre 0 (puntuació mínima) i 7 (màxima). Els resultats mostren que un 73 % dels 44 centres sanitaris catalans analitzats obtenen els nivells 5 i 6. Aquesta xifra és prou significativa quan es compara, pel que fa a aquests nivells, amb el 44 % assolit pels centres de la resta de l’Estat espanyol, el 14 % dels Estats Units d’Amèrica o el 3 % d’Itàlia. 

L’èxit de la implantació de les TIC en el sistema sanitari català rau, en part, en el pla estratègic implementat durant el període 2008-2011, que continuarà amb el Pla estratègic SITIC 2012-2015. Els objectius prioritaris del nou pla són transformar la història clínica compartida a Catalunya (HCCC) en una xarxa d’informació i serveis que s’anomenarà iSalut.cat i desplegar una xarxa multicanal de comunicació i interacció amb la ciutadania, que tindrà com a elements més destacats el web Canal Salut i l’accés lliure dels pacients a la carpeta personal de salut. 


  • Font: RECERCAT, el butlletí electrònica de la recerca a Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.