dilluns, 3 de desembre del 2012

Ulleres per veure-hi el futur


La realitat augmentada és el terme que s’utilitza per descriure aquella tecnologia que ens permet veure més enllà del nostre món real i, alhora, sobre aquest mateix món. És habitual veure’n exemples en consoles de videojoc, com és el cas del recent Wonderbook de Sony o Kinect de Microsoft. Això sí, sempre amb els límits que ens imposa un televisor. Però si ja res ens sorprèn, sí que ho va fer Google fa pocs mesos quan va mostrar-nos les seves ulleres Project Glass, quelcom que només veiem a la ciència ficció, i només per això ja mereix tota la nostra atenció.

Project Glass és, com deia, el nom que reben unes ulleres que l’empresa del cercador vol posar al mercat en un termini relativament proper. I què poden tenir d’especial unes ulleres? Per abreujar i simplificant diré que són unes ulleres de realitat augmentada amb un telèfon mòbil incorporat, és a dir, que en comptes de pantalla, projecten la informació directament als nostres ulls. Costa d’imaginar, però quan un se’n fa a la idea les aplicacions pràctiques sí són imaginables: des d’identificar trucades veient el nom de l’identificador directament a la vista,  llegir missatges sense treure el telèfon de la butxaca, o orientar-se per una ciutat veient les indicacions directament sobre el terreny, és a dir, als nostres ulls. El més interessant, però, és el que es pot arribar a fer amb aquest sistema i que no podem imaginar, i això és el que intenta esbrinar la competència...



Fa pocs dies va ser Microsoft la que va mostrar al món una altra patent similar, en aquest cas, unes ulleres, també de realitat augmentada, i que permeten interactuar amb l’entorn en situacions concretes del dia a dia i esdeveniments en directe. Els de Redmond les identifiquen com una via de veure uns subtítols individualitzats en una pantalla de cinema, o les lletres d’una cançó en un concert, i fins i tot les estadístiques d’un jugador en un partit, quelcom d’entrada molt planer però que no busca res més que diferenciar-se de les de Google. Fins i tot Apple s’ha apuntat a les patents al respecte, doncs en té una d’unes altres ulleres que, al contrari que les de Google, que tan sols limiten la informació que trameten a un sol espai de la visió, els de Cuppertino prometen ampliar la informació a qualsevol part del camp visual de l’usuari, el que vindria a ser una realitat augmentada total.

Però tant Apple com Microsoft tan sols han estat capaços d’ensenyar patents, mentre que Google ha mostrat al món el producte en versions molt incipients. És constant la campanya de màrqueting viral que han llençat en format d’ofensiva de creativitat i cada vegada és més comú que algun personatge famós expliqui la seva increïble experiència amb les Project Glass en un passi privat. El cert és que costa molt imaginar el que veuen, doncs mentre una gravació d’un telèfon mòbil és fàcilment extrapolable a l’experiència personal, el que se’ns promet no passa d’un imaginari de ciència ficció. Però es veu que existeix, funciona, i ho fa molt bé. Tant bé que en el darrer Google i/O (la conferència anual que duu a terme Google), van fer una espectacular presentació d’un producte que, segons diuen, està encara inacabat.

La pregunta ara és quan en podrem gaudir de tot plegat. Doncs bé, Google no ho ha volgut dir, però en el cas de Microsoft, que se sap que hi treballen des del 2011, apunta a que el proper juliol, durant la celebració de la fira E3 de Los Angeles, podran ensenyar les seves ulleres com un accessori més d’una futura consola de videojocs de nova generació. Probablement Sony, que ja té un visor individual al mercat (el concepte és diferent però ens obliga a referenciar-lo pel parentesc tant proper que s’intueix), deu estar treballant en la mateixa línia i Apple, que apunta a presentació de producte de nou segment al proper mes de març, podria ensenyar-les també aviat. Tot plegat, però, no ens ha de fer obviar el que més costa de veure, que els propers anys tot el nostre món futur passarà a veure’s a través d’unes ulleres. Costa d’imaginar, així que si us voleu fer una idea de com serà, no deixeu de veure el vídeo a continuació.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.