dimarts, 14 de maig del 2013

Cap al 2014 a tota velocitat



Han estat necessàries dues setmanes per alliberar la bogeria. En aquest temps, dues de les principals operadores de telefonia mòbil han anunciat que en breu desplegarien la seva xarxa mòbil d’alta velocitat LTE, o com sembla que se li vol anomenar oficialment 4G.
I per què parlem de bogeria? Ningú s’esperava aquesta tecnologia abans del 2014 i, en canvi, Yoigo la desplegarà a Barcelona el proper mes de desembre, juntament amb altres ciutats de l’estat i Orange promès actualitzar la seva xarxa a la ciutat comtal a partir del 8 de juliol. I que hi ha de la resta? Vodafone i Movistar encara no han mogut fitxa i malgrat es creu que fins el 2014 no podrien fer funcionar les seves xarxes 4G, els recents anuncis d’operadores més petites com les esmentades fa pensar que potser treuen una carta amagada per no quedar gaire enrere.
Hem de tenir en compte que aquesta nova xarxa de comunicacions permet navegar per internet des del mòbil amb una descàrrega de 100 mb per segon. Això sembla una bestiesa tot i que té gat amagat. De fet, el més provable és que durant els primers mesos de funcionament no sobrepassem els 40 mb per segon de descàrrega des dels nostres dispositius, i tot i així estem parlant d’unes velocitats escandaloses, més si tenim en compte que les nostres conexions domèstiques tenen una mitjana de 10 mb per segon de descàrrega. Cal tanta velocitat per navegar des d’un mòbil? Cadascú que tregui les seves conclusions.
Però si el 4G no s’havia posat a funcionar fins ara és, sobretot, per una mala planificació dels governs alhora d’atorgar freqüències en telefonia i TDT. Val a dir que als Estats Units ja gaudeixen d’aquestes velocitats d’un temps ençà, pel que, com en moltes altres coses, Europa va lleugerament endarrerida. Però que no tinguem encara la nova xarxa disponible no vol dir que no existeixin dispositius mòbils disponibles per aprofitar-la.
En el darrer any han anat sortint telèfons i tablets preparats per navegar amb 4G. Alguns d’ells són l’iPhone 5, iPad mini i iPad Retina d’Apple; l’XPERIA Z, XPERIA SP i XPERIA Z Tablet de Sony; el Samsung Galaxy S4; l’HTC ONE i el LG Optimus G o els Lumia 920 i 820 entre d’altres. A partir dels anuncis de disponibilitat de la xarxa és d’esperar que la llista augmenti exponencialment fins a cobrir tota la gama del mercat. A més, s’espera que no hi hagi cost addicional i que les empreses, simplement, ofereixin el servei amb naturalitat als clients actuals. De la mateixa manera, s’espera que vagin ampliant la cobertura de la nova xarxa arreu del territori, però sobre això, com ja és habitual, no s’ha presentat cap calendari de previsió.
El que és clar és que un dia proper, allà pel 2014, tots els que disposin d’un mòbil adequat i visquin en una zona d’influència esmentada, despertaran un dia i podran navegar amb més llibertat i velocitat cap al futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.