dijous, 5 de desembre del 2013

Playstation 4 i XBOX ONE: la vuitena generació de videoconsoles ja és aquí!


En poc més d'una setmana s'ha consumat el canvi generacional en un sector poc propens a renovar-se. Les noves videoconsoles ja són aquí. Tant Playstation 4 (PS4) de Sony com Xbox ONE (XBO) de Microsoft. Nintendo ja ho va fer fa més d'un any, però més enllà dels jocs habituals es tracta d'una màquina relativament irrellevant pel que tractem i amb poc atractiu general.

Les dues videoconsoles arriben alhora, però d'entrada sembla que una d'elles encapçala la cursa de la notorietat. PS4 va saber ensenyar durant un any el que moltes vegades, i en altres sectors com la telefonia mòbil han de saber ensenyar en un mes. La de PS4 va ser una presentació en diversos actes, doncs van saber separar en el temps les diverses especificacions de l'aparell, els seus videojocs, la seva aparença i disseny extern, les diverses característiques menors però importants per als usuaris i el preu. I el preu és on precisament van capgirar-ho tot.

PS4 costa 399€ pels 499€ de la XBO. Parlem d'una diferència de 100€ a favor de Sony que, a més, té una videoconsola amb una potència superior pel que fa al hardware, cosa que a la llarga pot aportar resultats superiors en les característiques dels seus videojocs. Aporta altres aspectes com el social i la presència a les xarxes de la PS4, la possibilitat de jugar a jocs de segona mà, o la no necessitat de tenir la videoconsola connectada a internet les 24h per a poder utilitzar-la que destacaven sobre la XBO en un principi i que Microsoft ha anat resituant per reduir part del terreny perdut d'entrada. Però les sensacions inicials han deixat marcades les cartes de totes dues videoconsoles.

Els de Redmond justifiquen les seves decisions i destaquen la inclusió de Kinect, uns sensors avançats que permeten, entre altres coses, reconèixer als usuaris i interactuar amb la XBO i videojocs mitjançant gestos o veu. Sembla futurista, però funciona molt bé i en el seu dia ja va revolucionar el món dels videojocs. Això, PS4 no ho té malgrat la opció d'adquirir per separat una càmera similar, però amb funcions menys completes, fan salvar la papereta. A més, la XBO posa molt èmfasi en la seva vessant multimèdia, amb botiga de música i vídeo pròpies, però també amb diverses aplicacions de tercers destinades a tal efecte. Aquesta era la carta de presentació de Playstation fa uns anys quan, probablement, el mercat encara no hi donava tanta importància. A Catalunya aquest aspecte perd rellevància, doncs els serveis de tercers són molt escassos. La generació anterior disposava d'aplicacions de TV3 i Yomvi, a més de disposar de reproducció de CD de música, DVD i Blu-Ray en el cas de Playstation. Aquestes darreres opcions es mantenen (en el cas de XBO inclou el Blu-Ray de nou) però les aplicacions semblen encara molt limitades malgrat la promesa d'ambdues d'ampliar-les a mig termini.

Per tant ens trobem amb dues videoconsoles similars en potència però amb la PS4 per sobre de la XBO en aquest aspecte. Les dues ofereixen funcions multimèdia i socials semblants, amb aplicacions mòbils per interactuar amb altres aparells com mòbils o tauletes, amb un catàleg de videojocs discret en qualitat. La PS4 s'enfoca molt als jugadors, la XBO presumeix de ser un centre multimèdia a la sala d'estar, malgrat ambdues són les dues coses alhora. Només el preu de PS4 malgrat la seva potència superior, o la sensació futurista de XBO malgrat el seu preu elevat poden fer decantar la compra d'una o altra. La vuitena generació de videoconsoles ja és aquí!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Sigueu respectuosos amb tothom. Aquest web no es farà responsable dels comentaris dels seus usuaris.